Kesätoimintaa Kantsun nutalla

Tänään reportterina toimii Tina Peltola kantsun Some-tiimistä.

Kesän ekan kahen viikon aikana Kantsun nutalla tapahtuu kaikkea. Kannelmäen nuorisoyksikkö on järjestänyt kaikenlaista kesäpuuhaa nuorille.

Vauhtia ja jännitystä- kurssi

Vauhtia ja jännitystä- kurssilla käydään retkillä erilaisissa jännittävissä paikoissa. Ryhmän kanssa on käyty muunmuassa Superparkissa,Suomenlinnassa, Korkeasaaressa ja Hohtominigolffissa. Seuraavana kohteena olisi Rush. Kurssille osallistuu noin 9-14 vuotiaita lapsia ja ohjaajina toimii muunmuassa Timppa ja Siru. Lapset ovat pitäneet paljon puuhista ja retkistä. Eteenkin Superpark oli monen lapsen suosikki retkikohde. Ohjaajillakin on ollut erityisen hauskaa ja heidänkin mielestä retkeily on hyvää vaihtelua arkipäivän tyylsyydelle.

Kalastuskurssi

Kalastuskurssilla Janne ja lapset käyvät kalastamassa nuorten valitsemilla kalapaikoilla. Kalaa onkin jo tullut Vanakaupungin koskelta. koukkuun on tarttunut muunmuassa 1 kuha, muutama pikkuahven ja muita pikkukaloja. Lapset kalastavat mato-ongilla ja jos on omat virvelit niin niilläkin on saanut kalastaa. Kalastus on mennyt hyvin sekä se on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa myös ohjaajille ja lapsille.

Junnut keittiössä – kurssi

Junnujen kokki- kurssilla opetellaan ruuoan laittoa ja myös leikitään. Antonin ja Veeran ojaama 8 lapsen kurssi järjestetään Kannelmäen nuorisotalon keittiössä. Kurssilla on valmoistettu muunmuassa tortillaa, pizzaa, hampurilaisia, kakkua, mokkapaloja, pirtelöä ja paljon muuta hyvää suupalaa. Lasten suosikkeja ovat olleet pizza, hampurilaiset ja erityisesti kakku. Lapset ovat nauttineet kokkaamisesta, leikkimestä, yhdessäolosta ja ohjaajien seurasta.

Väriakatemia

Väriakatemiassa maalataan, tehdään käsitöitä ja kuvataidetta ja myös opitaan paljon uutta ja tutustutaan uusiin ihmisiin. Kurssilla on kuusi 10-12 lasta ohjaajien ja apuohjaajien valvonnassa. Aikaa yleensä vietetään ulkona esimerkiksi Mätiksellä tai Trumpettipuistossa. Huonon sään aikana taidetta tehdään sisällä.  Kursilla on esimerkiksi tehty aamupala-aiheisia koristetyynyjä. Lapset saivat itse luonnostella vihkoon mita ovat aamulla syöneet. Kuvat sen jälkeen suurennettiin ja piirrettiin ja maalattiin kankaalle. Kankaat liimattiin yhteen ja sisälle laitettiin täytettä. Lapset ovat pitäneet askartelusta ja ovat antaneet paljon hyvää palautetta. Kaikki ovat ystävällisiä ja tulevat toimeen keskenään.

Mätisnuta

Mätisnuta keksii lapsille pelejä, kilpailuja ja kaikkea muuta kivaa tekemistä joka päivä klo 10-16. Esimerkiksi sateisina päivinä on pelattu lautapelejä ja aarteenetsintää sisällä. On myös leivottu mokkapaloja ja leikitty muita sisäleikkejä. Hyvinä säinä mennään ulos ja urheillaan, pelataan ja kilpaillaan. Joka päivä pidetään yhdet urheilukisat ja luvassa on sokerisia palkintoja kuten karkkia tai limua. Lasten lemppari on illut allaspallo ja koripallo. Toiminta on saanut paljon hyvää palautetta ja lapset ovat viihtyneet ryhmässä ja he saavat olla oma itsensä ja leikkiä.

Luova lava tanssi

Stadin nuorisoseuran järjestämällä  Luova lava leirillä harjoitellaan erilaista lavataidetta kuten tanssia, sirkusta, musiikkia ja kuvataidetta. Leirillä on 18 noin 7-11 lasta ja 4 ohjaajaa. Leiriläiset  viettävät aikaa nutan salissa ja hyvän sään aikana ulkona. Luova lava leirejä järjestetään myös muuallakin Helsingissä. Leirillä on paljon oman kehon käyttämistä ja ilmaisemista ja askarteluvälineiden ja soittimien käyttöä. Aamupäivällä on enemmän ohjattua toimintaa ja lounaan jälkeen enemmän rentoutumista ja rauhallista oleskelua. Leirillä tällä hetkellä suunnitellaan lavaesitystä , jossa kaikki Helsingin leirit kokoontulat ja esittävät omat esityksensä . Lapset pitävät eteenkin näyttelemisestä näyttelemisestä, kuvataiteesta ja itsensä ilmaisemisesta. Leiri on mennyt tähän menneessä mukavasti ja kaikki tulevat keskenään toimeen. Lapset kuuntelevat ja ottavat toiset huomioon.

 

Graffiti-, some- ja Fillari-tiimi ovat Sijaishaltija Oy:n palkkaamia nuoria, joiden työn on mahdollistanut Helsingin kaupungin Kesäseteli.

Graffiti- tiimi

Graffiti -tiimin Mira ja Veeti suunnittelee taidetta malminkartanon alueen sähkökaapeille. Parhaikaan pesu ja pohjamaalaukset on hoidettu. Sueraavana listalla on kuvien suunnittelu ja maalaaminen. Paljon ideoita on tullut kuten mahdollinen luontomaisema ja graffiti teos. Työvälineinä  käytetään  muunmuassa  spraymaalia ja akryllivärejä. hommasta on pidetty , mutta ensimmäiset päivät ovat olleet vähän tyylsähkojä, mutta onneksi niistä on päästy ohi. Työ on melko itsenäistä ja nuorilla on paljon omaa vaikutusvaltaa ja mahdollisuuksia valita mita maalaavat. Jos sääy sallii niin työt ovat valmiina viikon tai kahden sisällä.

Some- tiimi

Some- tiimi kiertää länsi- Helsingin allueilla ja päivitää sosiaalliseen mediaan erilaisista tapahtumista ja siita mitä kaikkea täällä voi tehdä. Sometiimiin kuuluu Veeti,Tina ja Morris ja he päivittävät kesäkuun aikana Instagrammiin. Snapchattiin ja mahdollisesti Youtubeen nimellä @kesalahel. Tavoitteena on saada ihmiset kiinnostumaan Länsi- Helsingin alueista ja tuoda esiin niitten hyvät puolet. Töitä tehdään omilla puhelimilla ja kannelmäen tietokoneilla. Some- tiimi on esimerkiksi käynyt Sitratorin Mosh Split sirkusesityksessä ja malminkartanon jättärillä. Kesäsomettajat tuylevat hyvin toimeen keskenään ja ideoita on tullut jo paljon. Huonon sään aikana on joskus vaikea keksiä tekemistä, mutta kyllä aina jotain keksitään.

Fillari- tiimi

Fillari- tiimi kiertää Länsi-Helsingin eri alueilla myymässä pientä purtavaa kuten karkkia, sipsejä ja limua.  Fillaritiimi on kierellyt box bikellä ympäri Kannelmäkeä esimerkiksi Mätiksellä, Trumpettipuistossa ja Kirkon puitossa. fillari- tiimi tulee keskenään hyvin toimeen ja vaikka työ on vielä alussa, on jo jokin verran myyty tuotteita. Fillari- tiimin mukaan asiakkaan kanssa kommunikointi ja asiakaspalvelu ovat työssä parasta.  Suurin hinta Fillari- tiimillä on karkki- ja sipsipusseilla jotka maksavat vain kaksi euroa, Alhaisin hinta on 0.50 sentin lakupatukat ja suosituimmat tuotteet ovat limut.